Warsztaty kulinarne u Mistrza kuchni Kurta Schellera

Trening czyni Mistrza, czyli kulinarne warsztaty u Kurta Schellera. 15 listopada dziesięcioro uczniów z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Nowym Mieście nad Pilicą szkoliło się pod okiem Mistrza kuchni Kurta Schellera.
Program warsztatów rozpoczął się od pokazu Sufletu czekoladowego, a następnie odbyły się zajęcia praktyczne, gdzie każdy uczestnik pracował przy swoim stanowisku. Na początek Szef zaprezentował filetowanie pstrąga, następnie uczniowie zabrali się do pracy pod jego czujnym okiem. Potem był rozbiór kurczaka, wywar z ryb na sos, profesjonalny bulion warzywny, rolada z pstrąga z winnym sosem, kurczak pieczony w niskiej temperaturze. Młodzież przygotowywała także ryż orientalny z kurczakiem. Na deser były Mille Feuille
z czekoladą. Wszystkie przygotowane potrawy były bardzo ciekawe, przepyszne i rozpływały się w ustach, wiele z nich wzbudziło wielki entuzjazm. Nie ma najmniejszej wątpliwości, że każda potrawa, którą przygotowywali uczniowie była świetna. Program warsztatów był tak ułożony, by dość szybko zjeść przystawkę, a po ukończeniu każdej kolejnej potrawy robić przerwę na degustację.
Atmosfera warsztatów była bardzo profesjonalna, ale jednocześnie na dość sporym luzie.
Uczniowie słuchali opowieści Kurta o jego życiu zawodowym w Polsce i świecie, ciekawostek o używanych składnikach. W trakcie warsztatów uczestnicy mieli poczucie, że pracują pod okiem Mistrza, który ma oczy dookoła głowy i widzi wszystko. Dzięki temu
u Kurta nie ma chaosu jest po prostu praca. Wszystko działa jak w ... szwajcarskim zegarku! Kurt Scheller ma wiedzę ogromną, wyszkolił setki młodych kucharzy, absolwentów szkół kulinarnych i amatorów. Na tych warsztatach uczniowie zadawali liczne pytania dzięki czemu dowiedzieli się niemalże wszystkiego, co dotyczyło wykonywanych potraw, a cenne wskazówki zapamiętają do końca życia. Oprócz zabawy i fajnej atmosfery jest nauka przez pracę pod okiem Szefa i dla uczniów te zajęcia pozostaną bezcenną lekcją nauki zawodu.

Adam Lewandowski

Kategoria: