Lista 17. KWW DZIEŃ DOBRY GRÓJEC

Najpopularniejsze owoce i warzywa marca

Najpopularniejszymi owocami marca były jabłka (89%), gruszki (45%) i borówki (28%). Najpopularniejszymi warzywami w marcu były pomidory (89%), cebula (88%) i ogórki (83%). Patrząc na wyniki z marca 2020 roku, kiedy to KZGPOiW rozpoczynał monitoring konsumpcji, najbardziej zyskały: borówka (3/4 konsumentów), maliny (2/3), aronia i jej przetwory (ponad połowę konsumentów) oraz truskawki (blisko 1/3). Liderem wzrostu liczby konsumentów wśród warzyw jest papryka (blisko 1/5 konsumentów).

Badanie zrealizowano w dniach 11-16 marca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1002 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

 

Konsumpcja owoców w marcu

Najpopularniejszym owocem w marcu były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (89%, w lutym 90%).

Jabłka jedzone są najczęściej. 12% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 20% 4-5 razy w tygodniu.

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 45% badanych (w lutym również 45%). 

Ponad jedna czwarta (28%) Polaków na początku marca jadła borówki. To o 5 p.p. więcej niż przed miesiącem i aż o 12 p.p. więcej niż w marcu 2020, kiedy rozpoczynano monitoring. To najwyższy wzrost wśród wszystkich owoców.

W marcu wzrosło spożycie malin z 22% do 25% oraz truskawek z 24% do 26%. O 1 p.p wzrosło także, do 17%, spożycie aronii i jej przetworów.

Wzrost deklaracji konsumpcji polskich superowoców

Wyniki deklaracji konsumpcji w marcu można odnieść do wyników sprzed 2 lat, kiedy to rozpoczęto comiesięczny monitoring konsumpcji. Najbardziej zyskały borówka, maliny, gruszki, truskawki i aronia i jej przetwory.

 

Konsumpcja warzyw w marcu

Najpopularniejszym warzywem w marcu były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 89% Polaków.

Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazła się cebula, którą jadło 88% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do ogórków (83%).

W stosunku do lutego wzrosło spożycie: brokułów (o 5 p.p.), buraka ćwikłowego (o 3 p.p.) papryki (o 3 p.p.), pieczarek (o 2 p.p) oraz kalafiora (o 2 p.p.).

Spadło spożycie: marchwi (o 3 p.p.), kapusty (o 3 p.p.), cebuli (o 2 p.p.) oraz selera (o 2 p.p.).

Wzrost konsumpcji w skali 2 lat - marzec 2022 vs. marzec 2022 -zanotowały papryka, burak ćwikłowy, kalafior, pomidory, a także ogórki, sałata, kapusta. Spadło spożycie marchwi.

Jednoznacznie pozytywny trend ma również konsumpcja pieczarek. W mniejszym stopniu także brokułów. Nieznacznie spadła selera.

 

Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 90% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 72% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 62% na kolację. Na przekąskę warzywa i owoce spożywało 48% Polaków, natomiast na drugie śniadanie 45%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (37%).

Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 48% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.

Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (16%).

Najrzadziej (26%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

 

Wczoraj na talerzu

Jedynie 17% Polaków odżywiało się w marcu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.

Prawie jedna trzecia (28%) badanych odżywiała się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.

55% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 35% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 20% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

 

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w marcu wartość 44,8 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.

W porównaniu do lutego wskaźnik ten wzrósł o 0,7 pkt.

W porównaniu do wyników sprzed pandemii wzrósł od 3 pkt. 

- W porównaniu do wyników uzyskanych w badaniach 2 lata temu, widać wyraźny wzrost. Pandemia wygenerowała dodatkowy popyt, ale dużo z tego wzrostu zostało. Najwyższą wartością wskaźnika i zbliżoną do poziomu zadowalającego, jeśli chodzi o ilość warzyw i owoców, osiągają mieszkańcy miast powyżej 500 tys., kobiety i osoby z wyższym wykształceniem - mówi Urszula Krassowska, Dyrektor Zarządzający Public Division, Kantar Polska.

 

Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).

 

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw 

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”